STARA I NOVA CRKVA U OSEČINI

stara-crkva-u-osecini Stara crkva u Osečini podignuta je početkom XVIII veka. Prvobitno je bila posvećena Sv. Georgiju, a od 1765. godine Sv. Vaznesenju Gospodnjem. Turci su je više puta palili, a Srbi obnavljali. Bila je svedok vremena, srećnih i nesrećnih događaja, života i smrti, stradanja i uzdizanja. nova-crkvaCrkvena porta je bila mesto okupljanja građana za vreme vašara, praznika i svetkovina. Zidana je od kamena, a pokrivena drvetom i predstavlja prelaz od drvenog prema hramu sazidanom od čvrstog materijala. U raznim ratovima stradale su stare ikone i religijski predmeti kao i većina dokumenta.
Nova crkva u Osečini je sagrađena u periodu od 1935. g. do 1940. g. Takođe je posvećena Svetom Vaznesenju Gospodnjem.

SOKO GRAD

Soko grad je poslednjih godina postao poznato hodočasničko mesto i izletište ovog kraja. Nalazi se na tromeđi opština Osečina, Ljubovija i Krupanj, ali prilaz putem ima samo preko Ljubovije kroz selo soko-gradGračanicu. Soko grad je bio vojno utvrđenje koje potiče još iz rimskog doba. Oko ove pogranične tvrđave zbog njenog povoljnog položaja otimale su se razne vojske (vizantijska, ugarska, srpska, turska). Najveći procvat Soko grad je doživeo u tursko doba. Turci su ga zvali „sultanova nevesta“. Grad je bio neosvojiv sa tri strane okružen strmim stenama. 1867. godine Turci su se iselili iz srpskih gradova, pa i Soko grada. Srbi su ga razneli barutom i od tada je napušten. Danas je na ostacima grada izgrađen vidikovac, kojim dominira veliki pozlaćeni krst. Od podnožja do vrha brda postavljeno je deset kapelica na kojima je ispisano deset božijih zapovesti. U podnožju Soko grada nalazi se manastir i spomenik posvećen Sv. Vladiki Nikolaju Velimiroviću. .

CRKVA U PECKOJ I SKADRU

crkva-u-skadruCrkvu brvnaru u selu Skadru podigli su doseljenici iz okoline Skadra na Bojani u Albaniji  koji su selu dali sadašnje ime. Pre ma izvorima sagrađena je 1720. godine, a prema predanju postoji još od 17. veka. Posvećena je Vaznesenju Gospodnjem. I ovu crkvu su Turci više puta uništavali. Od razranja je sačuvano nekoliko starih relikvija (ikona Sv. Georgije ubija aždahu, rad slikara Petra Nikolajevića Molera,  ikona Presvete Bogorodice, kandilo od livene bronze.) Spoljašnjost crkve je ukrašena sa šest lepo dekorisanih stubova i izrezbarenim vratima sa zapadne strane. Crkva je obnovljena 1978. godine.
crkva-peckaCrkva u Peckoj osvećena je 1934. godine, a posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Podignuta je na mestu vojničkog groblja učesnika Prvog svetskog rata. U okolini Pecke, u toku 1914. godine vođene su žestoke borbe protiv austro-ugarske vojske koja je nadirala iz pravca reke Drine. U crkvi se, kod ulaza sa severne i južne strane nalaze kripte sa posmrtnim ostacima ratnika Druge moravske divizije. U porti crkve nalazi se spomenik Vladislavu Ribnikaru, osnivaču Politike koji je poginuo u pomenutim borbama i spomenik borcima Druge moravske divizije.

CRKVA U LOPATNJU I PLUŠCU

crkva-pluzac

Crkva u Plušcu je podignuta je 2007. godine. Prva liturgija služena je 30.XII 2007. godine. Crkva je posvećena Svetom Caru Konstatinu i Carici Jeleni što je ujedno i preslava sela Plužac.

crkva-lopatanjCrkva u Lopatnju podignuta je između 1935. i 1937. godine umesto stare crkve brvnare. Obnovljena je 1992. godine. Posvećena je Sv. apostolu i jevanđelistu Luki.

CRKVA U GORNJEM CRNILJEVU I KOMIRIĆU

crkva-u-komiricuCrkva u Komiriću izgrađena je 1996. godine. Posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Za razliku od drugih crkava u našem kraju crkva u Komiriću je otključana sve vreme.
crniljevo-crkvaCrkva u Gornjem Crniljevu sagrađena je 1991. godine a posvećena je Obnovljenju hrama Sv. velikomučenika Georgij