ceka-za-lov lovacki-dom-na-tisovikuPored čistih voda i netaknute prirode naš kraj je bogat biljnim i životinjskim svetom. Lovna sezona za strance traje cele godine. Domaći lovci love po utvrđenom lovačkom kalendaru, a lovišta su bogata srnećom divljači, zečevima, fazanima, lisicama , patkama , divljim svinjama, a ređe se može naići na vukove, šakale, kune… Za ribolov su pogodne reke Jadar, Lovačka, Ljuboviđa, Pecka, Ostružanjka, a pecaju se najčešće: klen, krkuša, skobalj, pastrmka, mladica….

TRPEZA PODGORINE

trpeza-podgorine Na stolu će se naći “meze” suvo meso, slanina, kobasica, čvarci, proja, gibanica, sir, kajmak, kačamak… Pa glavna jela slasna i masna, razna pečenja, sarma, podvarak, prokule, pasulj… Domaći specijaliteti iz Osečine su karaban (suve šljive i orasi u medu), pekmez od šljiva, šljivani kolač (šljivko). Sve će to biti zaliveno domaćom rakijom šljivovicom za koju kažu da greje, leči i najviše dušu razgaljuje.
U kasnu jesen veliki broj domaćinstava organizuje svinjokolje a specijaliteti se spravljaju i jedu cele zime, a mogu potrajati i do proleća. A kad šume i voćnjaci ozelene u sebi kriju sočne plodove. U šumamama jestive gljive (medvedare, lisičarke, rujnice, bele gljive…) a u voćnjacima šljive, jabuke, kruške, maline, kupine. Mnogi putnici koji su prolazili kroz naš kraj hvalili su se da su jeli najbolje jagnjeće i praseće pečenje. Znak da ima pečenja u nekoj kafani je obešena koža ispred nje…