SPOMEN KOSTURNICA I SPOMENICI U OSEČINI

spomenici-u-oseciniNa brdu iznad crkve 2006. godine je izgrađena spomen kosturnica borcima Prvog svetskog rata koji su izginuli u borbi na obližnjim položajima, ili umrli od epidemije tifusa koja je harala ovim krajem u zimu 1914. / 1915. godine. Osečina je bila jedan od centara lečenja obolelih. Posmrtni ostaci vojnika su premešteni iz okolnih grobova prilikom arheoloških iskopavanja koja su vršena tokom 2005. i 2006. godine.

Prilikom uređenja parka iz centra su izmeštena dva spomenika. Spomenik borcima poginulim u Balkanskim ratovima i I svetskom ratu se sada nalazi kod crkve. Spomenik partizanskim borcima II svetskog rata se nalazi kod autobuske stanice. Prema lokalnom predanju spomenik su napravili italijanski vojnici – zarobljenici. Iz osvete su reljefu na spomeniku koji predstavlja partizana u borbenoj pozi dali lik Musolinija. Da li je Musolini decenijama krasio centar Osečine, procenite sami.

BRAĆA NEDIĆ

braca-nedic zastavaStara crkva u Osečini je poznata i po tome što je godinama bila čuvar herojskog simbola ovog kraja – zastave braće Nedić. Braća Nedić, Gligorije i Damnjan, su bili hajduci i učesnici Prvog srpskog ustanka. Junački su poginuli, boreći se sa svojih 300 hajduka u boju na Čokešini (manastir kod Šapca), 16. aprila 1804. godine. Ovu bitku su istoričari nazvali srpskim Termopilima.
Centar Osečine je 2008. pretvoren u gradski trg kojim dominira spomenik Braći Nedić.