OSEČINA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je Sajam šljiva u Osečini i najavio da će država sve više ulagati u ovaj kraj i da će građani moći da osete napredak i boljitak.

Vučić je rekao da se dogovara izgradnja lokalnih puteva u vrednosti od 1,5 miliona evra i naveo da se do sada najviše ulagalo u jug Srbije, ali da će sada prioritet biti ulaganje u ovaj kraj.

On je rekao da će država pomoći da fabrika Krušik – plastika u Osečini još bolje radi, da ima drugi status i da još više ljudi bude zaposleno.

Kako je rekao, nastaviće se sa dovođenjem investitora posebno onih koji žele da se bave preradom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

„Pecka je nekada bila čudo za celu Srbiju, a država će učiniti sve da taj kraj opet oživi”, rekao je Vučić, navodeći da polovina od ukupnog izvoza šljiva dolazi iz Osečine.

Govoreći o ulaganjima u infrastrukturu, Vučić je rekao da će put do Pecke biti završen do juna 2018. godine.

Proglašavajući Sajam šljiva otvorenim, Vučić je poručio da nas čeka bolja budućnost od prošlosti i sadašnjosti.

Na sajmu koji traje ukupno tri dana učestvuje više od 200 izlagača i gostiju iz zemlje i inostranstva, a pored proizvoda od šljiva biće izložena i poljoprivredna mehanizacija.

Sajam se održao u Sportskom centru Osečina, a organizovana su i tri koncerta od kojih je u predsajamskoj večeri koncert grupe Vrelo potom u petak kocert Dženana Lončarevića a u subotu koncert grupe Neverne bebe.

Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić na otvaranju je rekao da je ova lokalna samouprava jedan od najvećih proizvođača šljive u Srbiji, što je tradicija koja se u tom kraju neguje i do koje se drži još od kad je Srbija bila Kneževina i istakao primer našeg velikana Teodora Tešmana Soldatovića koji je u tom periodu bio među najvećim izvoznicima na teritoriji Kneževine Srbije .

On je istakao da je, zahvaljujući investicijama vlade u ovaj region, i naročito u put Valjevo-Loznica, ovaj region dobio mogućnost bolje distribucije šljiva.

„Danas je šljiva na trpezama širom sveta, zahvaljujući šljivi ovde se živi, dočekuje i ispraća. Uz bolju organizaciju i nastavak podrške države možemo još više da iskoristimo naš potencijal“ , rekao je Aleksić.

Dodao je da se ulaže u poljoprivredu, da se grade mostovi i putevi i da se kultura i turizam razvijaju.

Na otvaranju su uručena i sajamska priznanja za najveće izvoznike šljive u Srbiji za 2016. Godinu, a to su porodična firma „Tehno Božići“ iz Šapca i firma „Jovanović voće“ iz Osečine.

Oni su dobili srebrni dukat, diplomu i čuturu za motivom šljive.

Sve sajamske programske aktivnosti su bile lepo posećene,učesnici programa i posetioci su jako zadovoljni kao i izlagači u hali Sportskog Centra i na prodajnoj izložbi „Zlatne ruke“ na platou Narodne Biblioteke.

Stav organizatora je da je Dvanaesti Sajam šljiva bio jako uspešan i da se nadaju da će iz godine u godinu biti sve uspešniji .