У организацији удружења „Зелени траг” и Tуристичке организације „Подгорина” у недељу, 8. маја, одржан је први МТБ крос под називом „Путеви Сокола”. Ова јединствена манифестација када је у питању  наш крај окупила је нешто више од 120 учесника. Они су дошли из различитих делова Србије, али из Републике Српске, као и Русије. Траса кроса дуга 34 км протезала се од превоја Прослоп код Пецке, затим преко Тисовика, онда кроз кањон Завојштице и Љубовиђе – све до Римског моста.

-Велики број учесника, који је премашио сва очекивања, најбољи  је показатељ да наша идеја о Осечини као цикло дестинацији има добро упориште и да је треба оплемењивати. На томе ћемо у наредном периоду више радити – изјавио је Ненад Иконић, главни покретач  „Путева Сокола”. Он је још додао да су „Путеви Сокола” већ на самом почетку показали да су озбиљан догађај и да снага и идеја младих људи може да победи све баријере, а да здрави стилови живота и активно и квалитетно проведено време у природи немају алтернативу.

Да су „Путеви Сокола” стварно вожња која ће све променити поткрепљују речи Драгане Јаковљевић, једне од  учесница, која каже:

-Ово је до сада једно од мојих најлепших животних искустава. Прелепа природа учинила је да 34 километра трасе не буду превише  тешки за прелажење. Први пут сам у овом делу општине из које потичем. Никада пре овога нисам возила бицикл дуже од 10 километара.

Слични су утисци и групе бициклиста из Београда, који су на кросу прозвани „Акциони хероји”. Заједно са својим предводником  Дарком Ивковићем сагласни су да је све било на високом нивоу и да су се одлично провели.

-Организација је била боља него на другим маратонима на којима смо учествовали, а пролаз кроз кањон је фантастичан.

На крају, после заједничког ручка у природи припремљеног од уигране екипе на челу са Пачетом и још једним Иконићем,  организатори кроса „Путеви Сокола” најавили су нова дешавања која припремају већ за август месец.

Додељени су и пригодни поклони. Сваком учеснику уручена је посебно дизајнирана захвалница. Првом на циљу, Сими Цветићу из Пецке  – пехар и књига „Номад” од Снежане Радојчић, жене која обилази свет на бициклу. Одличје „The best lady” понела је Анђелка Васић из Лознице, док се пехаром и књигом окитио и Ваљевац Филип Вуковић као најмлађи учесник са свега 15 година. А Драган Матић из Лознице, поред лепог искуства и успомена, понео је награду предвиђену за најстаријег учесник кроса.

-До новог виђења и опет добро дошли у Осечину! – поручио је на растанку учесницима директор ТО „Подгорина” Никола Томић у име гостопримљивих домаћина.