U organizaciji udruženja „Zeleni trag” i Turističke organizacije „Podgorina” u nedelju, 8. maja, održan je prvi MTB kros pod nazivom „Putevi Sokola”. Ova jedinstvena manifestacija kada je u pitanju  naš kraj okupila je nešto više od 120 učesnika. Oni su došli iz različitih delova Srbije, ali iz Republike Srpske, kao i Rusije. Trasa krosa duga 34 km protezala se od prevoja Proslop kod Pecke, zatim preko Tisovika, onda kroz kanjon Zavojštice i Ljuboviđe – sve do Rimskog mosta.

-Veliki broj učesnika, koji je premašio sva očekivanja, najbolji  je pokazatelj da naša ideja o Osečini kao ciklo destinaciji ima dobro uporište i da je treba oplemenjivati. Na tome ćemo u narednom periodu više raditi – izjavio je Nenad Ikonić, glavni pokretač  „Puteva Sokola”. On je još dodao da su „Putevi Sokola” već na samom početku pokazali da su ozbiljan događaj i da snaga i ideja mladih ljudi može da pobedi sve barijere, a da zdravi stilovi života i aktivno i kvalitetno provedeno vreme u prirodi nemaju alternativu.

Da su „Putevi Sokola” stvarno vožnja koja će sve promeniti potkrepljuju reči Dragane Jakovljević, jedne od  učesnica, koja kaže:

-Ovo je do sada jedno od mojih najlepših životnih iskustava. Prelepa priroda učinila je da 34 kilometra trase ne budu previše  teški za prelaženje. Prvi put sam u ovom delu opštine iz koje potičem. Nikada pre ovoga nisam vozila bicikl duže od 10 kilometara.

Slični su utisci i grupe biciklista iz Beograda, koji su na krosu prozvani „Akcioni heroji”. Zajedno sa svojim predvodnikom  Darkom Ivkovićem saglasni su da je sve bilo na visokom nivou i da su se odlično proveli.

-Organizacija je bila bolja nego na drugim maratonima na kojima smo učestvovali, a prolaz kroz kanjon je fantastičan.

Na kraju, posle zajedničkog ručka u prirodi pripremljenog od uigrane ekipe na čelu sa Pačetom i još jednim Ikonićem,  organizatori krosa „Putevi Sokola” najavili su nova dešavanja koja pripremaju već za avgust mesec.

Dodeljeni su i prigodni pokloni. Svakom učesniku uručena je posebno dizajnirana zahvalnica. Prvom na cilju, Simi Cvetiću iz Pecke  – pehar i knjiga „Nomad” od Snežane Radojčić, žene koja obilazi svet na biciklu. Odličje „The best lady” ponela je Anđelka Vasić iz Loznice, dok se peharom i knjigom okitio i Valjevac Filip Vuković kao najmlađi učesnik sa svega 15 godina. A Dragan Matić iz Loznice, pored lepog iskustva i uspomena, poneo je nagradu predviđenu za najstarijeg učesnik krosa.

-Do novog viđenja i opet dobro došli u Osečinu! – poručio je na rastanku učesnicima direktor TO „Podgorina” Nikola Tomić u ime gostoprimljivih domaćina.