Kod spomen topa u Bratačiću na Ilindan 2. avgusta, održan je tradicionalni veliki narodni sabor, posvećen podsećanju na  junačko delo srpskih ustanika – učesnika boja iz 1806. godine u Prvom srpskom ustanku. Na ovoj 10. po redu kulturno-istorijskoj i turističkoj manifestaciji, koja je ustanovljena 2007. godine, osmi put je biran harambaša Podgorine, najbolji takmičar nadmetanja u pet disciplina narodnog višeboja. Laskavu titulu i nagradu u vidu kovane sablje u trajno vlasništvo zasluženo je poneo Veljko Nikolić iz Osečine.

On je u napornom i uzbudljivom nadmetanju u skoku u dalj iz mesta, zatim u vis bez zaleta, onda bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka i borbama na brvnu, za nijansu bio bolji od preostale sedmorice boraca, koji su kroz predtakmičenje izborili pravo za finalni nastup. Drugo mesto pripalo je Aleksandru Milovanoviću iz Pecke, a treće Nemanji Simiću iz Plušca. Četvrti je  Nemanja Janković iz S. Osečine, dok su plasman od petog do osmog mesta ostvarila četvorica delija iz Lopatnja: Đorđe Teodosić, Živan Živanović, Dejan Jović i Branko Simanić.

Za vreme takmičenja neustrašivi borci izazvali su divljenje i izmamili silne aplauze oduševljene brojne publike. Nagrade i priznanja uručili su predsednik Opštine Dragan Aleksić u ime lokalne samouprave, koja je pokrovitelj manifestacije, a za oganizatora Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina” iz Osečine, koja je realizovala ovaj sabor u saradnji sa Narodnom bibliotekom Osečina i Udruženjem građana „Bratačić 1806”.

Sabor je počeo parastosom palim junacima kod spomen obeležja, koga su služili sveštenici iz Podgorskog namesništva na čelu sa namesnikom protojerejom-stavroforom Radenkom Andrićem. Goste, koji su došli u znatno većem broju nego lane, kao i učesnike programa ispred lokalne zajednice pozdravio je gradonačelnik Dragan Aleksić. Na istorijske činjenice, aspekte i detalje vezane za boj na Bratačiću podsetili su profesor istorije Zoran Tošić, kustos Muzeja Jadra iz Loznice i Mile Đuričić, predsednik UG „Bratačić 2006”.

Potom je u okviru programa prikazana monodrama „Janko Katić” po tekstu Milovana Vitezovića, a u izvođenju Aleksandra Dunića,   poznatog srpskog glumca. Na kraju su svoj nastup, koji je bio toplo pozdravljen od publike, imali folklorni ansambl i orkestar Kulturno-umetničkog društva „Krušik-Plastika”.