Ekipa Foke iz Kragujevca trijumfovala je, bez poraza, na prvom Međunarodnom košarkaškom turniru „Osečanski pobednik”, koji je održan od 16. do 18. januara. U finalu tim Bogoljuba – Bocija Đurića, nekadašnjeg košarkaša Bosne i Radničkog, savladala je pionire beogradskog Partizana sa 48:42 i zasluženo osvojili pobednički pehar.
Turnir je otvorio Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije i Odbora za prava dece, koji se prvenstveno obratio mladim košarkašima:
– Sport podrazumeva veliki rad, zatim borbu za ostvarivanje što boljih rezultata, kao i poštovanje svih učesnika u međusobnom nadmetanju, i to ne samo saigrača nego i takmičara iz protivničkog tima. Sport je i univerzalni jezik koji spaja mlade i sve narode. Na sportskom terenu, kao i u životu, uvek se trudite da date sve od sebe, svoj maksimum, a u tom slučaju neće izostati željeni uspesi – poručio je Stefanović.
Za najboljeg igrača turnira treneri si proglasili Branislava Sužnjeva, plejmejkera iz Partizana. Najefikasniji na trodnevnoj smotri košarkaških nada bio je kapiten Foke Nikša Zindović.
– Oduševljen sam prijemom u Osečini, ponašanjem učesnika i fantastičnim funkcionisanjem svih turnirskih segmenata. Nadam se da smo zaslužili poziv da iduće godine branimo trofej – izjavio je trener Kragujevčana Đurić.
Primedbi nije bilo ni od strane drugog finaliste, koji su sa ekipom Foke tri dana bili smešteni u srednjoškolskom internatu, koji se nalazi u sastavu Sportskog centra Osečina.
– Čestitam Kragujevčanima na zasluženom trijumfu, domaćinima na fenomenalnoj organizaciji čitavog turnira, a mojim igračima na velikom zalaganju – rekao je Marko Stanković, mladi trener pionira Partizana.
Treće mesto osvojio je Student iz Valjeva, u čijim redovima su se istakli Teofilović i Milutinović. Valjevci su pobedili Kotora, zabeleživši, i to tek posle produžetka, pobedu od 66:60 (55:55). Kod gostiju iz Crne Gore, koji su bili na osmodnevnim pripremama u SC Osečina, sjajnu partiju pružio je Matija Branković.
Peto mesto pripalo je Metalcu iz Valjeva, koji je predvođen razigranim Bojanom Bogdanovićem, u dramatičnom meču nadvisio Osečinu sa 41:39. Razloga za zadovoljstvo imaju i domaćini, s obzirom da su iz ekipe mladog trenera Vladimira Radivojevića ovom prilikom raskošan talenat najavili Nikolić, Lukić, Urošević, Tešanović, Petrović…
– Hvala domaćinima za ovo lepo i korisno sportsko druženje, a posebno za izuzetno gostoprimstvo koje su nam ukazali u objektima SC Osečina i kod svojih domova tokom osmodnevnih priprema u ovom lepom mestu i okolini. Potrudićemo se da na letnjem školskom raspustu našim novim prijateljima uzvratimo istom merom – istakao je Momčilo Knežević, trener ekipe Kotora.
Drugog dana turnira zanimljivo predavanje za učesnika turnira održao je Vladimir Koprivica, profesor Faklulteta za fizičku kulturu u Beogradu, koga su 2012. godine studenti izabrali za najboljeg univerzitetskog profesora u Srbiji.
Uspešni organizatori turnira bili su Opštinska uprava, Turistička organizacija „Podgorina” i Košarkaški klub iz Osečine.

U grupnoj fazi dva puta produžeci
Prva grupa: Osečina – Student 50:46 (u regularnom toku 41:41), Student – Partizan 44:43 i Osečina – Partizan 30:43.
Druga grupa: Foka – Kotor 60:50, Kotor – Metalac 64:53 ( u regularnom toku) 49:49, Metalac – Foka 38:57.