Na nedavnom 36. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu najpoznatiji brendovi podgorske šljivarske proizvodnje, poput suvih šljiva, zatim domaće rakije, pekmeza bez dodataka, karabana i šljivanog kolača – „Šljivka”, koji se redovno ističu na Sajmu šljiva u Osečini, kao i drugi zanimljivi sadržaji ove tradicionalne privredno-turističke manifestacije, koja se održava svake godine poslednjeg vikenda u avgustu mesecu, uz kompletnu turističku ponudu ovog kraja, predstavljeni su brojnim stranim i domaćim posetiocima štanda Turističke organizacije „Podgorina” iz Osečine.
– Najveće interesovanje, bez sumnje, privukao je Sajam šljiva i sve što je vezano za njega. Ovom prilikom od strane nekoliko organizovanih grupa i većeg broja pojedinaca najavljen njihov dolazak na deveti Sajam šljiva, koji će se ove godine održati od 29. do 31. avgusta – kaže Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina” iz Osečine.
Potencijalni gosti, ali i oni koji su već dolazili na Sajam i u Osečinu, zainteresovani su i za podgorske kulturno-istorijske spomenike i pravoslavne hramove, prvenstveno za crkvu brvnaru u Skadru iz 1722. godine i nove manastire na Rožnju i u Plušcu, zatim za Tešmanov konak, koji je autentično jedinstveno srpsko dobro očuvano gazdinstvo sa okućnicom od sesetak objekata iz 19. veka, ali i da kroz osmišljene pešačke ture upoznaju lepotu prirode našeg brdsko-planinskog.
Predmet pažnje bile su i druge ovdašnje manifestacije koje se održavaju na opštinskoj teritoriji. To se odnosi na Memorijalni skup u Gornjem Crniljevu i Sabor kod topa u Bratačiću, kao i na dva sadržaja sa lepom tradicijom koja, nažalost, trenutno nemaju stalni karakter održavanja. Reč je o: smotri folkora „Potam povam preko Drine” i Likovnoj koloniji „Podgorina”.
– Posebnu pažnju izazvala je ponuda za letnji boravak po pristupačnim cenama u smeštajnim kapacitetima Sportskog centra Osečina uz mogućnost besplatnog korišćenja sportskih objekata koji su u odličnom stanju, počev od otvorenih bazena, preko hale, teretane, fitnes centra i terena za male sportove do teniskog i fudbalskog igrališta – ističe Nenad Pantelić, stručni saradnik u TO „Podgorina”.
Sportski klubovi, sekcije i škole u raznim disciplinama raspitivali su se i o pojedinostima vezanim za pripreme prvenstveno mlađih kategorija, ali i oko učešća na zanimljivim turnirima mladih košarkaša, fudbalera i odbojkašica, po čijoj se odličnoj organizaciji i kvalitetu učesnika Osečina, takođe, pročula.
– Beograđane i ostale domaće i strane turiste koji su svratili na naš štand služili smo prepoznatljivim gastronomskim specijalitetima, ali i zdravom hranom i domaćim napicima sa našeg područja. Širom smo otvorili vrata za novi iskorak u razvoju seoskog turizma ili odmora na selu, kako to neki vole da kažu, gde gosti imaju šansu da kroz ispomoć domaćinima u poljoprivrednim i kućevnim radovima jeftinije letuju, čak i obezbede deo zimnice za svoju porodicu – napominje Zorica Tešanović, vlasnica privatnog pansiona na granici između urbanog i ruralog dela mesta..