Za samo 14 dana Opština Osečina proslavila je svoja dva najvažnija praznika.
Dan opštine obeležen je u dva termina. Na dan odigravanja boja na Čokešini i junačke smrti braće Nedić u Prvom srpskom ustanku, 16. aprila, delegacije lokalne samouprave i ovdašnje osnovne škole, koja nosi ime slavnih ustanika i ovaj datum slavi kao Dan škole, položile su vence kraj spomenika na gradskom trgu u Osečini. Svečanost povodom ovog praznika usledila je nakon Vaskršnjih praznika, 25. maja. Uveličali su je svojim prisustvom predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Valjevske eparhije i većeg broja prijateljskih opština iz zemlje i inostranstva, među kojima su bile i delegacije Središća na Dravi i Ormoža u Sloveniji, odnosno Nedelišća u Hrvatskoj.

Vladika Milutin, episkop Valjevske eparhije, iskoristio je priliku da poseti Izdvojeno odeljenje Srednje ekonomske škole Valjevo u Osečini, održi čas veronauke srednjoškolcima i njihovim profesorima, a direktoru Draganu Timotiću uruči visoko crkveno priznanje – Gramatu – zbog uspešne saradnje sa crkvom i činjenice da svi ovdašnji đaci redovno pohađaju nastavu iz veronauke. Pored toga, episkop valjevski sa sveštenstvom iz ove eparhije i Podgorskog arhijerejskog namnjesništva, osveštao novopodignuti učenički dom u sklopu škole.
Povodom Dana opštine dodeljene su godišnje nagrade pojedincima koji su se izuzetno istakli u prethodnoj godini. Laureati su Ljupko Milovanović iz Osečine, inženjer poljoprivrede i gimnazilac Nikola Vasiljević iz Carine, lane „vukovac” i đak generacije u Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić” iz Pecka i trećeplasirani na republičkom takmičenju osovaca iz matematike.
Đaci i nastavnici priredili su izvanredan program, koji je realizovan u velikoj sali pred gostima i brojnim meštanima.
Krsna slava opštine posvećena zaštitniku Svetom vladiki Nikolaju (Velimiroviću) Srpskom, odnosno Žičkom, obeležena je u crkvi u Osečini, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i vernika. Domaćin slava bio je Zoran Urošević, direktor „Krušik-Plastike” u restruktuiranju, koji je slavski kolač predao narednom domaćinu slave – Draganu Aleksiću, narodnom poslaniku u Skupštini Republike Srbije.