„Kritična masa” je društveni događaj koji se pod ovim nazivom održava u više od 350 gradova širom sveta, svakog poslednjeg vikenda u mesecu. Krajem aprila po prvi put se to desilo i u Osečini. Tridesetak uglavnom mladih biciklista iz ove, ali i iz nekoliko susednih opština, učestvovalo je u vožnji dugoj oko 40 kilometara od gradskog trga u Osečini do crkve brvnare u Skadru kod Pecke.
– Promovisanja bicikla kao prevoznog sredstva, zatim podizanja svesti o održivim načinima prevoza, pre svega kod mladih, kao i skretanje pažnje na bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju i njihovu bezbednost, svrha su ove manifestacije – kaže Nenad Ikonić iz Osečine, jedan od troje istinskih zaljubljenika u biciklizam iz ovog mesta, koji inicirali i realizovali ovu atraktivnu vožnju, napominjući da je „Kritična masa” miroljubiv skup koji slavi biciklizam, život i zabavu.

Kolona biciklista, predvođena Ikonićem i njegovim istomišljenicima Jelenom Čkojić i Zoranom Perićem, koji su na ovaj način spojili svoju struku, pasiju i biciklizam, odnosno kulturu i avanturu, pošto su u prvoj ruti vozeći ovdašnjim predelima prošli kraj opštinskih kulturno-istorijskih znamenitosti, pozdravljena je aplauzima i rečima podrške sugrađana na ulicama kojima su prolazili i duž čitave trase do skadarske vremešne crkve brvnare.
– Svi učesnici su zajedno prešli ceo planirani put. Na cilju, podizanjem bicikla iznad glave, simbolično su demonstrirali pobedu biciklizma – kaže Jelena Čkojić, a Zoran Perić dodaje da su najodvažniji biciklisti, pored redovnog puta, izvezli i dodatnu brdsku rutu do arheološkog lokaliteta Crkvine iz 17. veka na Simića brdu u Gunjacima i posetili i „isprobali” tamošnji „Kamen mudrosti“.