Polaganjem svežeg cveća i venaca kraj humke u Batajnici, zatim otvaranjem izložbe maketa aviona, kao i svečanom akademijom u Osečini, Vojska Srbije i 204. Vazduhoplovne brigade, Grad Valjevo i Opština Osečina, zajedno sa porodicom i potovaocima lika i dela slavnog pilota, prošle subote započeli su obeležavanje 15. godišnjice od herojske pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, koji je izgubio život u vazdušnoj bici sa NATO avionima na nebu iznad Valjeva.
Pomoćnik ministra odbrane u Vladi Republike Srbije Miloš Janković zvanično je otvorio zanimljivu postavku maketa raznih tipova aviona iz srpske i jugoslovenske istorije, kao i svetske avijacije, koju su pripremili vazduhoplovci-maketari iz Batajnice. Manifestacija „Dan podviga” nastavljena je svečanom akademijom pod nazivom „Plava linija života”. Prigodan program izveli su mladi ali i afirmisani umetnici iz Valjeva, Osečine i Beograda. Na kraju je prikazan film „Let u smrt“ u produkciji Radio televizije Srbije.

U Gornjem Crniljevu, rodnom selu Milenka Pavlovića, sutradan je služen parastos svim ratnicima iz ovog sela, koji su dali svoje živote boreći se za slobodu Srbije. Izveden je i prigodan kulturno-umetnički i sportski program. Uspomene na junačko delo pilota Pavlovića osvežio je brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. lovačko-avijacijske brigade, koja nastavlja tradicije i čuva zastavu 204. lovačko-avijacijskog puka, čiji je komandant bio Milenko Pavlović.
– Njegovo delo ostaje za sva vremena. Vi ste ga ovde iznedrili, odgajili i vaspitali u duhu patriotizma, a mi smo imali čast i zadovoljstvo da sa njim radimo, družimo se i od njega učimo. Ovde u Osečini, Valjevu i okolini biće uvek velikih heroja jer ih vi nezaboravljate, umete da poštujete njihov značaj i čuvate uspomene na njih. Ipak, budućim generacijama želim da Srbiju ne brane puškama i drugim oružjem nego – knjigom! – rekao je general Bandić.
Predsednik Opštine Osečina Nenad Stevanović je istakao:
– Odajući dužnu poštu heroju Milenku Pavloviću, koristim priliku da podsetim i na druge junake iz prošlih vremena iz našeg kraja. Pre svega, na braću Nedić, Gligorija i Dimitrija, u čiju slavu smo nedavno obeležili Dan opštine, a zatim na ostale ustanike iz dana kada su postavljani temelji moderne srpske države. Onda na učesnike svih oslobodilačkih ratova Srbije, posebno kaplara Stepana Vukovića, koji je ispalio prvi hitac u Velikom ratu kao i dvadesetoricu nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, najvećeg priznanja Kraljevine Jugoslavije. Naravno, i narodnog heroja Petronija Jovanovića –Peru Komirićanca i svih boraca za slobodu u Drugom svetskom ratu. Svi oni su svojim delima, a često i životima, ostavili nadu potomstvu da će davno iznedrene reči Svetog vladike Nikolaja Velimirovića prilikom jednog od dolazaka u ovaj kraj: „Osečina, od zla odsečena”, u budućnosti imati svoj puni smisao i značaj.
Vazduhoplovci su u Gornjem Crniljevu, po tradiciji, tokom svog dvodnevnog boravka, izveli dve akcije u okviru kojih su pružili dragocenu pomoć stanovništvu: „Doktor na selu” i „Veterinar na selu”. U ponedeljak, prvi čas u školama u Osečini i Peckoj i njihovim izdvojenim odeljenjima bio je posvećen Milenku Pavloviću…