Ivanjdanski sabor kulturno – umetničkog stvaralaštva društava i ansambala iz mesta sa dve strane hirovite reke, pod nazivom „Potam-povam preko Drine”, okupio je 7. jula u Peckoj šest folklornih sastava: tri iz Republike Srpske, jedan iz centralne i dva iz zapadne Srbije.
Program je počeo svečanim defileom preko 250 učesnika glavnom ulicom ove varošice. Nastavljen je polaganja venaca i odavanjem dužne počasti palim ratnicima u Prvom svetskom ratu kraj spomenika u porti crkve u Peckoj. Manifestaciju je svečano otvario, ispred lokalne samouprave, Milan Simić, zamenik predsednika Opštine Osečina.

– Naša opština je ozbiljno pristupila obeležavanju jubilarne godišnjice Prvog svetskog rata, a u okviru tog programa je i ova smotra. Jasno je da se kriva Drina ne može ispraviti, ali se mogu ispraviti „krive Drine” u nama, u međama, koje je neko nekada postavio, a koje valja prevazilaziti na razne načine, pre svega kulturom i ovakvim susretanjima – rekao je Simić.
Potom se u velikom i lepo uređenom crkvenom dvorištu razvilo ogromno kolo, u koje su se uhvatili gosti, domaćini, meštani… A, nešto kasnije, na improvizovanoj sceni na sportskom terenu u školi, u dvoipočasovnom programu smenjivali su se ansambli kulturno-umetničkih društava sa dve strane reke Drine: „Prosvjeta” iz Vlasenice, „Sveti Sava” iz Zvornika, „Sveti Vasilije Veliki” iz Bratunca, „Živojin Vukadinović” iz Medveđe kod Trstenika, „Krušik-Plastika” iz Osečine i domaćin „Mladost” iz Pecke. Svi su toplo pozdravljeni i gromkim aplauzima nagrađeni, baš kao i pesnik Zoran Ninić iz Osečine, koji je specijalno za ovu priliku napisao i govorio zdravicu.
Društvo iz Pecke je zajedno sa Turističkom organizacijom „Podgorina” bilo i organizator ove manifestacije, koja je, po opštoj oceni, u potpunosti ispunila očekivanja brojne publike.
Smotra „Potam-povam preko Drine” ustanovljena je tačno pre 20 godina. Imala je do sada veći broj svojih uspešnih izdanja u Osečini, ali i nekoliko godina prekida u održavanju. To bi sa prelaskom u Pecku, onda entizijazmom kulturnih radnika iz ove varošice, uz sve primetniju agilnost TO „Podgorina”, ubuduće trebalo da bude prevaziđeno. Cilj je da se kroz demonstraciju lepote srpskog folklora i kulturne baštine, kao i druženje učesnika, bar jedanput godišnje pokaže da je Drina oduvek bila i danas jeste više simbol povezivanja naroda koji žive na njenim obalama nego razdvajanja.