Održan je 11. Sajam šljiva u Osečini, koji je i u poslovno-edukativnom, zatim turističkom, kulturnom, sportskom i zabavnom delu,  uglavnom, ispunio očekivanja izlagača, gostiju, brojnih posetilaca i organizatora. Različitih sadržaja, kao i uvek, bilo je dosta, tako da je svako ko se za vreme sajamskih dana našao na sajmištu, nekom drugom sajamskom punktu ili kod neke od ovdašnjih turističkih tačaka, mogao da pronađe razlog za zadovoljstvo.

Posetioce koji su prvi put došli na Sajam šljiva već na ulazu u sajmište, na mestu označenom kao „Poselo kod lampeka”, očekivalo je prijatno iznenađenje. Dobrodošlica uz osmeh i lepe reči, zdravica, kolo, potpaljivanje sušare, a veče uoči otvaranje i prangije sa okolnih brda, najavili su još jednu manifestaciju u čast „Kraljice voća”. Mladi domaćini u narodnoj nošnji na punktovima kod sušare ili ranije u kojoj se kuvao pekmez, odnosno kod kazana za pečenje rakije i u društvu animatora iz Lešnice,  trudili su se da svakog sajamskog gosta i učesnika posluže toplim suvim šljivama i pekmezom na kriški hleba ili čašicom stare dobre šljivovice-prepečenice…

Jedan od prvih džez koncerata u Osečini ikada nije imao baš brojnu publiku, što i nije iznenađenje imajući u vidu „tanku” tradiciju ove vrste muzike u ovoj sredini. Ipak, svi koji su došli nisu zažalili. Jovo Maljoković i njegov „Balkan salsa bend” svojim širokim repertoarom i sjajnim izvođenjem ugrejali su duše i dlanove posetilaca u već prohladnoj poznoavgustovskoj podgorskoj večeri, a džez, nema sumnje, ovde je dobio i neke svoje nove poklonike.

Na delu sajma nazvanom „Trg starih zanata” na platou ispred Biblioteke u subotu je održano tradicionalno takmičenje zdravičara. Spletom koreografija između zdravica publiku su razgalili Kulturno – umetničko društvo „Zora” iz Beograda i članovi lokalnih folklornih ansambala iz Osečine i Pecke. Na gradskom trgu u popodnevnim satima otvarala se „Ulica dečjih koještarija”, gde su devojčice i dečaci prodavali dela svojih ruku i mladalačke mašte.

Onda, jedno predvečerje maskenbal uz gostovanje „Latino šou plusa” Studija RMP kluba, a drugo tradicionalni defile mladih ulicama Osečine. U petak uveče bio je zajednički celovečernji koncert folk zvezda Milana Topalovića – Topalka i Biljane Sečivanović, a u subotu, na oduševljenje mladih, izvanredan koncert priredila je grupa „Kerber”.

Poslednji dan Sajma započeli su biciklisti. Održan je mountibajk kros od Osečine preko Plušca, Gornjeg Crniljeva, zatim Tuđina i Sirdije do polazne tačke u dužini staze od oko 27 kilometara. Učešće je uzelo tridesetak zaljubljenika u ovu vrstu biciklizma iz cele Srbije i Republike Srpske. Veliku pažnju privuklo je i takmičenje u pripremanju gulaša u kotlićima, sa tridesetak ekipa – učesnika, kao i humanitarna akcija stotinak dobrovoljnih davalaca krvi.

Uspešan izvršni organizator i ovog Sajma šljiva bila je Turistička organizacija „Podgorina”, a realizacija čitavog projekta je plod izuzetne saradnje između ove ustanove i Organizacionog odbora 11. Sajma šljiva sa Sportskim centrom Osečina, Narodnom bibliotekom Osečina, Opštinskom upravom Osečina, Odeljenjem Narodnog muzeja Valjevo u Osečini, Javnim komunalnim preduzećem Osečina, Osnovnom školom „Braća Nedić” Osečina, Predškolskom ustanovom „Lane” iz Osečine, Kulturno umetničkim društvima „Krušik-plastika” iz Osečine i „Mladost” iz Pecke, Crvenim krstom Osečina, Lovačkim društvom „Milenko Pavlović – Pilot, Opštinskim sportskim savezom i sportskim klubovima, uključujući i udruženje građana koje okuplja bicikliste, kao i brojnim volonterima