Podelom brojnih priznanja najuspešnijim učesnicima jubilarnog 10. Sajma šljiva u Osečini, u nedelju 30. avgusta, završena je ova tradicionalna trodnevna privredno-turistička i kulturno-zabavna manifestacija, koja je i uvek puta u svim svojim segmetima i sadržajima opravdala očekivanja gostiju, posetilaca i organizatora.

Na nešto proširenom izlagačkom i izložbenom prostoru u hali i isped nje, zatim u Bolničkoj ulici i na drugim javnim površinama širom mesta, svoju proizvodnju, dostignuća i mogućnosti predstavilo je preko 200 ovogodišnjih učesnika manifestacije.

Sajam je otvorio Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. On je tom prilikom rekao:

-Nikada nisam imao priliku da budem ovde ili prolazim kroz ovaj deo Srbije i zato mi je izuzetna čast što sam danas sa vama i što sam se uverio da imate čime da se ponosite. Porediti se sa najvećim proizvođačima i izvoznicima šljive i proizvoda od ovog voća i sa ciframa biti u samom vrhu ne samo na domaćoj već i na svetskoj sceni podaci su za poštovanje zbog kojih imate razloga da idete visoko uzdignutog čela. Zadatak svih nas je da upravo mlade ljude zadržimo u svojim mestima i da oni budu naša sadašnjost i budućnost. Vi danas demonstrirate da Srbija nije poznata samo po sportu, po svojim umnim ljudima, po nadarenoj deci ili umetnicima, već i po šljivi kao nacionalnom dobru. Šljiva mora da postane srpski brend. Nedavno sam bio u Milanu u Italiji na poznatom sajmu EKSPO, gde se na našem štandu pričalo najviše o ovoj vašoj šljivi čudesnog ukusa – napomenuo je ministar Udovičić.

Gordana Plamenac, predsednik Turističke organizacije Srbije, sa svečane bine posebno je pozdravila prisutne goste iz Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja iz okruženja, pozivajući ih da se pridruže u zajedničkom nastupu prilikom privlačenja turista i to na način na koji će šljiva, kao zajednički imenilac ovih prostora, biti na prvom mestu.

-Smatram da Osečina mora da se nađe u „rakijskoj ruti” kroz zapadnu Srbiju, koja će popraviti našu turističku ponudu a inostranom tržištu predstaviti sve naše specifičnosti. Ovaj jubilej je samo dokaz da je Sajam šljiva u Osečini održiv i da treba da postoji, a od TOS-a uvek ubuduće možete računati na veliku podršku – dodala je Gordana Plamenac.

Svečana ceremonija otvaranja nešto je kasnila, a strpljivim gostima i izlagačima prvi se obratio Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina. On je podsetio na dane početka sajmske manifestacije šljivi u čast, ali i na velike ambicije koje su dovele do svih dosadašnjih uspeha ove manifestacije, koja traje već 10 godina.

– Više od sedam odsto teritorije naše opštine je pod šljivom. Svake godine sami ili u saradnji sa opštinom, ovdašnji domaćini zasade nove sadnice šljive na najmanje 100 hektara, tako da se možemo pohvaliti sa oko milion stabala kraljice voća, najviše po glavi stanovnika. Vredni voćari iz Podgorine godišnje proizvedu oko 20 miliona kilograma sirove šljive. Šljiva je naš brend, naš privredni adut i naša šansa – rekao je Stevanović.

I ovom prilikom nagrađeni su, zlatnikom, najuspešniji izvoznici suve šljive: Kompanija „Tehno Božići” iz Šapca, kao najveći izvoznik suve šljive iz naše zemlje, prema podacima Privredne komore Srbije za 2014. godinu, odnosno firma „Jovanović voće” iz Osečine, kao glavni izvoznik suve šljive iz ove opštine.