Komisije za izbor najboljeg proizvođača šljive na području opštine Osečina za 2015. godinu, u sastavu: Marko Perić, Sreten Gligorić i Nebojša Stanojević, koja je između dva Sajma obilazila zasade većih proizvođača šljiva na teritoriji opštine Osečina i na osnovu viđenog stanja, kao i primene svih neophodnih agrotehničkih i pomotehničkih mera tokom godine, odlučila je da je Najbolji proizvođač šljive za ovu godinu je Jovan Vilotić iz Dragijevice, koji je nagrađen zlatnikom.

Drugo mesto i nagrade u iznosu od po 8.000,00 dinara, osvojili su Radiši Mirić iz Lopatnja i Živojin Pavlović iz Sirdije, dok su treće mesto podelili i nagrada u iznosu od po 6.000,00 dinara, dobili Radovan Damnjanović iz Lopatnja i Branko Ivanović iz Gornjeg Crniljeva.

Specijalna nagrada za doprinos uređenju rada Sajma šljiva u Osečini – kompletno osiguranje poljoprivrednog gazdinstva darodavca „Dunav osiguranja” – pripala je Goranu Radovanoviću iz Gornjeg Crniljeva.

Komisija za ocenu kvaliteta jakih alkoholnih pića radila je 26. i 27. avgusta 2015. godine na Sajmu šljiva u Osečini, u sledećem sastavu: Prof. dr Ninoslav Nikićević (Poljoprivredni fakultet, Zemun), Prof. dr Vele Tešević (Hemijski fakultet, Beograd), Dr Ivan Urošević (Poljoprivredni fakultet, Beograd) i dipl. inž. Ljubiša Stanković (Poljoprivredni fakultet, Zemun). Na osnovu pregledanih i ocenjenih 146 uzorka jakih alkoholnih pića, prijavljenih od 72 učesnika, Komisija je dodelila 42 velike zlatne medalje, 41 zlatnu, 49 srebrnih i 11 bronzanih medalja.

POBEDNIK GRUPE ŠLJIVOVICA (PEHAR I VELIKA ZLATNA MEDALJA): BMB Delta iz Gradiške, Republika Srpska. DRUGO MESTO (PEHAR I VELIKU ZLATNA MEDALJA): Slobodan Tasić iz Aranđelovca i treće MESTO (PEHAR I VELIKU ZLATNU MEDALJU): BMB Delta iz Gradiške, Republika Srpska;

U konkurenciji za NAJBOLJU PODGORSKU ŠLJIVOVICU pobedio je: Luka Perić iz Zavlake (VELIKA ZLATNA MEDALJA I PEHAR), DRUGO MESTO: Milorad Sekulić iz Gunjaka   (VELIKA ZLATNA MEDALJA) i treće mesto: Milorad Marković iz Bratačića (VELIKA ZLATNA MEDALJA);

GRUPA OSTALIH VOĆNIH RAKIJA- PRVO MESTO I VELIKA ZLATNA MEDALJA: „Braća Tomašević” iz Prijepolja za rakiju od maline, 40% iz 2013, drugo MESTO I VELIKA ZLATNA MEDALJA: BMB Delta iz Gradiške za dunjevaču, 42% iz 2010, TREĆE MESTO I VELIKA ZLATNA MEDALJA: Braća Tomašević iz Prijepolja za rakiju od jabuke, 43% iz 2008. godine;

GRUPA SPECIJALNIH RAKIJA- PRVO MESTO I VELIKA ZLATNA MEDALJA: BMB Delta iz Gradiške za travaricu iz bureta, 42% iz 2009, drugo MESTO I ZLATNA MEDALJA: BMB Delta iz Gradiške, za bezbojnu travaricu, 42% iz 2013, treće MESTO I   ZLATNA MEDALJA: BB Klekovača iz Bajine Bašte, za klekovaču, 43% iz 2013. godine.

Nagrade za najbolje proizvode od šljiva za 2015. godinu, i to: pekmez, džem, slatko i šljivani kolač, ocenjivala je komisija u sastavu: Stanica Čvorić, Danica Vujičić, Dragica Savić, Nadežda Milovanović, Milan Nikolić i Dragan Jakovljević. Komisija je zasedala prvog dana Sajma 28. 08. 2015. godine i izvršila degustaciju ponuđenih takmičarskih proizvoda. Konstatovala je veći broj uzoraka u odnosu na prethodnu godinu i viši kvalitet proizvoda. Veoma teško je bilo odabrati samo tri proizvoda za svaku kategoriju koji će se nagraditi, a još teže od ta tri koji će biti prvi. Zbog toga treba pohvaliti sve učesnike koji su učestvovali u konkurenciji za nagrade.

U konkurenciji za najbolji pekmez (30 takmičara): 1. Nenad Vilotić iz   Gunjaka, 2. Dragan Milovanović iz Gornjeg Crniljeva, 3. Branko Ivanović   iz Gornjeg Crniljeva,

U konkurenciji za najbolji džem ( 26 takmičara) : 1. Vojislav Milovanović   iz Sirdije , 2. Dušan Andrić iz Gornjeg Crniljeva, 3. Života Erić iz Gornjeg Crniljeva,

U konkurenciji za najbolje slatko od šljiva (43 takmičara): 1 Lazar Jovanović iz Tuđina, 2. Dragutin Dumanović iz Sela Osečine, 3. Slavka Biba Jovanović iz Osečine,

U konkurenciji šljivanog kolača „Šljivko“, (25 takmičara) : 1. Zlatomir Milovanović, 2. Slobodan Milovanović, 3. Dragan Stepanović, svi iz Gornjeg Crniljeva.

U konkurenciji za najbolji štand poljoprivrednih proizvođača učestvovali su svi takmičari, a nagradu – mobilni telefon – osvojila je Bojana Beljić iz Gornjeg Crniljeva.

U konkurenciji za najlepši štand izlagača nagradu: Besplatan štand na Sajmu šljiva 2016. godine, osvojila je firma „Podgorina frucht” doo iz Osečine.

Žiri za takmičenje narodnog stvaralaštva „Zlatne ruke” činili su: Gordana Pajić, etnolog, 2. Dragica Savić, inž.prehrambene tehnologije i Nenad Pantelić.

Prijavljeno 37 izlagača, iz: Osečine sa okolinom, Šapca, Valjeva, Mionice, Kruplja, Preljina, Koceljeve, Loznice, Lazarevca, Brankovine, Rakara. Nagrađeni su:

I kategorija: Predstavljanje običaja – Jelena Nikolić iz sela Osečina za predstavljanje običaja žetelačkog ručka (proja, cicvara, kiselica, slanina, koji je postavljen na torbi, a serviran u zemljanim, drvenim i emajliranim sudovima). Predstavljanje običaja upotpunili su snopovi , srp, kosa, čakanac i babica i vondir sa belegijom..

II kategorija: Ukupan izgled i sadržaj izloženih jela i predmeta narodne radinosti- a ) Prva nagrada : Slavka Biba Jovanović iz Osečine – za tradicionalna jela: slana gibanica sa orasima, pita od zelja, kolač od šljiva; očuvane stare ručne radove (kolekcija peškira); b ) Druga nagrada: Ruža Damnjanović iz Lopatnja – za predstavljanje tradicionalnih jela (šljivani kolač, proja, pasulj, pite) očuvane stare ručne radove (ćesančaršaf), v ) Treća nagrada : Udruženje žena „Jamenčanke” iz Jamena – za očuvanje starih ručnih radova (vez i beli vez) i prehrambene proizvode : štrudle, pite, iknedle.

III kategorija : Pojedinačna jela – a ) Prva nagrada: centar za socijalni rad „U susret potrebama starih” Osečina – za proju od kukuruznog iintegralog brašna; b ) Druga nagrada : Udruženje žena opštine Koceljeva – za zimnicu i v ) Treća nagrada : Udruženje žena iz Brankovine –za džemove, slatko, sirupe.

IV kategorija: Ručni radovi – a) Prva nagrada: Udruženje žena „Rađevska nit” iz Krupnja – za očuvane stare ručne radove; b ) Druga nagrada: Radivoj Živković iz Valjeva – za račni rad trukovan ćilim i v ) Treća nagrada : Darinka Arsenijević iz Osečine – za ručni rad serdžada.

V kategorija: za proizvode inspirisane tradicijomili suvenir – Udruženje „Eko selo Dudovica” iz Dudovica – torbe za narodne običaje.

Na takmičenju zdravičara, u organizaciji Narodne biblioteke Osečina u konkurenciji 13 takmičara pobedio je Petar Petrović iz Loznice, drugo mesto pripalo je Jeleni Bradonjić iz Komirića, a treće Davidu Pajiću iz Valjeva. Pobednik je dobio novčanu nagradu u vrednosti od 15.000 dinara, dobitnik druge nagrade 10.000, a trećeplasirani 5.000 dinara. Pobedniku je nagradu uručio predsednik žirija, akademik Milosav Tešić.

Pobednike je imao i fantastični „Maskenbal”, na kojem je učestvovalo 29 mališana. Pobedio je Vukan Petrović, drugo mesto osvojila Natalija Ninić, a treće Antonijo Živanović. Najšarmantniju masku imao je Stefan Jančić, a najsmešniju Helena Tomić.

Na takmičenju u pravljenju gulaša u kotlićima bilo je 13 ekipa. Najbolji su osvojili nagrade, i to: kotlić za prvo mesto, zemljanu posudu za pasulj – tavče za drugo mesto, a za treće mesto utešni dar organizatora. Sve ekipe dobile su i po dve – kecelje.