Spuštena je zavesa na tradicionalnu trodnevnu privredno-turističku i kulturno-zabavnu manifestaciju Sajam šljiva u Osečini, koja je trajala od 28. do 30. avgusta, a direktor Turističke organizacije „Podgorina” Nikola Tomić, kojoj je poverena izvršna organizacija Sajma, odgovorno kaže:

-Slobodno mogu da izjavim da smo već sada spremni za novu sličnu manifestaciju. Brojni gosti, učesnici i posetioci odali su nam priznanje da smo uspešno realizovali jubilarnu 10. svetkovinu u čast „Kraljice voća”. Veliki deo zasluga pripada lokačnoj samoupravi Osečine, koja je bila pokrovitelj sajma, onda svim članovima Organizacionog odbora, Vladi Republike Srbije, koja je preko Ministarstva za turizam i trgovinu pomogla održavanje ove manifestacije sa iznosom od milion dinara, kao i drugi brojnim donatorima i sponzorima, a pre svega učesnicima.

On podseća da je ovog puta, na nešto proširenom izlagačkom i izložbenom prostoru u hali i isped nje, zatim u obližnjoj ulici i na drugim javnim površinama širom mesta, svoju proizvodnju, dostignuća i mogućnosti predstavilo je preko 250 izlagača, objavili su organizatori.

Tomić izražava veliko zadovoljstvo što su se na svečanom otvaranju Sajma opojavili Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije i Gordana Plamenac, predsednik Turističke organizacije Srbije, koji su konstatovali da organizacija i sam decenijski jubilej predstavljaju dokaz dokaz da je Sajam šljiva u Osečini održiv i da treba da postoji, a da će ga Vlada Srbije i TOS uvek ubuduće podržati.

-U srpskoj prestonici suve šljive, gde se na 2,500 hektara godišnje proizvede 20 miliona kilograma šljive, gde svaki stanovnik u proseku ima po 70 rodnih stabala i proizvodi na svakom po 28 kilograma, što drugima iz okruženja ne polazi za rukom, više od sedam odsto teritorije opštine je pod šljivom, a broj stabala je oko milion, šljiva je naš brend, naš privredni adut i naša šansa – rekao je Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina.

Organizatori Sajma i Privredna komora Srbije i ovom prilikom nagradili su najuspešnije izvoznike suve šljive. Tradicionalni sajamski zlatnik dobile su: Kompanija „Tehno Božići” iz Šapca, kao najveći izvoznik suve šljive iz naše zemlje, prema podacima Privredne komore Srbije za 2014. godinu, odnosno firma „Jovanović voće” iz Osečine, kao glavni izvoznik suve šljive iz ove opštine.

U okviru Sajma održano je nekoliko edukativnih skupova, na kojima su naši vrhunski stručnjaci u voćarstvu ponudili niz značajnih novina i korisnih saveta kako za iskusne proizvođače i prerađivače, tako i za one koji tek planiraju da se ozbiljnije angažuju u ovim delatnostima. Teme i mentori predavanja i okruglih stolova bili su: „Aktuelni sortiment šljive i tehnologija gajenja” – prof. Dr Milisav Mitrović i „Zaštita šljive od prouzrokovača bolesti i štetnih insekata” – prof. Dr Radenko Stepić, prvog dana, a drugog – .„Značaj i način obrade zemljišta u zasadima voća” – dipl. ing. Jovan Milinković i „Zaštita šljive, maline i kupine” – dipl. inž. Vesna Janković, kada je održana i prezentacija kompanije „Agrosava” Beograd pod nazivom „Preparati za zaštitu maline, šljive i kupine”.

Vredan svake pažnje bio je festivalski, odnosno kulturno-umetnički i sportski program. U Muzejskom odeljnju otvorena je izložbe „Male priče iz Velikog rata”, koja je rezultat dobre saradnje sa Medija centrom „Odbrana”, Savezom potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i Vojnim muzejom u Beogradu, bio je prvi sadržaj u okviru raznovrsnog sajamskog programa. O postavci koja predstavlja svojevrsni album sećanja na slavne pretke – učesnike Prvog svetskog rata, pred brojnim posetiocima govorili su autori. U gradskoj Galeriji postavljena je izložba pod nazivom „Kolekcija – radovi iz zbirke Osečine”, na kojoj su predstavljena dela grupe internacionalnih umetnika okupljenih oko projekta „Nature & Art” (Priroda i umetnost) , koji je od 2012. godine dobio svoju bazu u Osečini. Akademski slikar magistar Đorđe Stanojević izvršio je izbor dela za ovu postavku. U restoranskom delu motela Sportskog centra održana je revija dokumentarno-etnološkog filma, na kojoj su svoja najnovija ostvarenja predstavili Dobrivoje i Dobrila Pantelić i grupa njihovih prijatelji iz ove branše.

Gosti su dočekani na prijemu u opštini i posle otvaranja posluženi na koktelu u restoranskom delu Sportskog centra. Izlagači su predstavljali svoja dostignuća i mogućnosti, brojni animatori i učesnici zadržavali su pažnju gostiju na „Poselu kod Lampeka”, oko sušare, kazana za pečenje rakije i kuvanje pekmeza, zatim na improvizovanom „Trgu starih zanata” ili izložbi „Zlatne ruke”, odnosno u „Ulici dečjih koještarija”…

Folkorni ansambl iz Portugalije, kao i domaće Kulturno-umetničko društvo „Krušik Plastika”, onda pevačke grupe, vokalni solisti i instrumentalisti umeli su da itekako izmame aplauze na otvorenoj sceni. A na terenu za male sportove, mališani iz Predškolske ustanove „Lane” sa svojim „Maskenbalom” u predvečerje i grupa „Amadeus” kasnije celovečernjim koncertom uz vatromet izazvali ovacije brojne publike…

         …Sjajna izložba rukotvorina iz domaće radinosti „Zlatne ruke”, opet, bogat kulturno-umetničkog programa, u kome su učestvovali: Pevačka izvorna grupa „Dubljanski zvuci“, KUD „Zora“ iz Beograda kao i muzička grupa gostiju iz Portugalije, onda zanimljivo takmičenje u govorenju zdravica, koje ima za cilj da čuva, neguje i podstiče usmeno besedništvo i obogaćuje kulturni program u toku Sajma šljiva…

…I sve tako do još jednog veličanstvenog defilea mladosti i lepote Podgorine, ali i dragih gostiju iz prijateljskih sredina sa raznih strana u režiji Gordane Gladović. Kroz dugi špalir ozarenih građana, gostiju i domaćina rame uz rame, prodefilovalo je nekoliko stotina mladih u kostimima koji su povezali davna i sadašnja vremena, daleke i ovdašnje prostore, nostaličnost i optimizam…A, uveče, na koncertu, sve do duboko u noć, vodile su odabrane pesme u izvođenju Marinka Rokvića i njegovog mlađeg sina Marka…

Poslednjeg dana Sajma, na otvaranju nove biciklističke staze, koja je rezultat projekta „Vožnja koja će promeniti” opštinske Kancelarije za mlade i Ministarstva omladine i sporta, bili su prisutni predstavnik ovog Ministarstva Bogdan Knežević, zatim opštinski funkcioneri, predsednik biciklističkog kluba Crvena zvezda sa svojim takmičarima, od kojih je na ime razvoja biciklizma usledio poklon-uramljeni deres slavnog kluba, onda biciklisti iz Valjeva, Osečine i okoline. Podeljene su svima brošure u kojima je prikazana biciklistička staza, odnosno trasa, sa svim važnim lokalitetima. Onda je četrdesetak odvažnih ljubitelja dvotočkaša na sopstveni pogon i prirode obavila vožnju do „Tešmanovog konaka” u Bastavu, ovdašnje popularne turističke destinacije…

Na kraju, najbolji učesnici u raznim kategorijama nagrađeni su vrednim nagradama koje su organizatori uspeli da obezbede.

Sva tri dana „treštala” je bučna muzika iz ugostiteljskih objekata i šatri, ulični zadimljeni roštiljski punktovi i tezge načičkane raznovrstnom robom, posebno onom sa „buvljaka”, kao i plesačice „oko šipke”, možda nisu najsrećniji dekor za jednu ovakvu manifestaciju. Međutim, sve to ima svoje „konzumente”, odnosno publiku… Oganizatori su se više nego ikad do sada potrudili da ih što više udalje od centralnih sajamskih dešavanja, prilično su u tome uspeli, ali i ubuduće moraju o tome da storog računa kako „vašarski” deo ne bi potisnuo i stavio u drugi plan sadržaja zbog kojih je ova manifestacija i nastala.