Сајам шљива у част „плавог злата“ отворен је по девети пут у Осечини. 65 излагача од данас па све до недеље, излагаће своје производе од шљиве, али и пољопривредну механизацију у варошици која је са поносом постала престоница шљиве са око милион стабала „краљице воћа“. Свечаном отварању присуствовали су председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић, амбасодор Белорусије господин Владимир Чуршев, али и бројни гости који су било пословно или туристички дошли у варошицу Западне Србије.
Отварајући Сајам шљива, председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић је истакао да су вредни домаћини из Осечине одличан пример људи који размишљају о будућности.
„Треба да будете поносни на себе и на оно што радите свакога дана. У најбољем смислу, сте показали како сачувати традицију.  Показали сте како Србија, која је некада била препуна шљивика данас нема тога на начин какав има у Осечини. Желим да вам честитам на вашој вредноћи, вашем руководству на визији, снази и упорности да из сиромашног буџета за подршку новим засадима, предузетништву и новим идејама „ – рекао је председник ПКС Жељко Сертић.

Око 20 милиона килограма сирове шљиве сваке године се произведе у овом крају. У просеку, сваки становник Осечине има 60 стабала шљива, и годишње убере чак тону.
„Краљица воћа је наш бренд. Наш извозни адут су и производи од шљива. Од извоза шљиве, по којој смо познати свуда у свету, Србија годишње оставари приход од  од око 20 милиона долара. Прошле године наша земља приходовала је 21 милион долара од свежих шљива и 15 милиона од сувих шљива. Од укупног извоза сувих шљива током родних година, половина је баш одавде.“ – подвукао је председник Општине Осечина Ненад Стевановић и додао да је општина Осечина прошле године остварила приход од извоза сувих шљива од 2,6 милона долара.
У Осечини има 160 мини сушара и 27 индустријских тунела за сушење шљиве. Суве шљиве извозе се у Руску Федерацију, Белорусију, Аустрију, Белгију, Немачку и Словачку.