Иако ове године у Подгорини нема шљива као претходних сезона, што је последица временских неприлика, на 9. Сајму шљива, који ће се одржати у Осечини од 29. до 31. августа, ипак ће их бити довољно за све госте и посетиоце. На стотинак изложбених штандова воћара наћи се најбољи део овогодишњег рода у свежем стању, а са њима и бројне прерађевине, које постају или већ јесу брендови овог краја: суве шљиве, пекмез, слатко од шљива, ракија, природни енергент „карабан” и стари колач „шљивко”.
Душан Вучићевић из Пољопривредне стручне службе Општинске управе Осечина подсећа да ни овог пута неће изостати изложбе пољопривредне механизације и садног материјала на засебним локацијама.
– На још неколико десетина штандова у хали Спортског центра и испред ње, међу бројним излагачима из региона чија је делатност повезана са шљиварством, воћарством, пољопривредом и туризмом, поред сталних учесника биће и неколико успешних компанија које ће се овде по први пут представити – најављује Миодраг Станишић, координатор општинске Канцеларије за локални економски развој.
Уз едукацију путем предавања која ће одржати врхунски домаћи предавачи на најактуелније теме везане за шљиварство, као и престижног оцењивање квалитета јаких воћних алкохолних пића од стране водећих стручњака у тој области, у тек објављеном програму овогодишње привредно – туристичке и културно – забавне манифестације најављује се занимљив и разноврстан програм у туристичком и фестивалском делу и то упркос знатно скромнијем буџету у односу на раније године.
– Традиционални дефиле градским улицама, кога за око 500 учесника осмишљава Гордана Гладовић, наставница у Основној школи „Браћа Недић”, па маскенбал уз гостовање дечје плесне групе Студија М из Ваљева, мини концерт браће Теофиловић, затим целовечерњи музички спектакл Гоце Тржан првог, а Саше Капора и Љупке Стевић другог дана, као и наступи фолклорних ансамбала из Осечине и Пецке, само су део богатог садржаја намењеног за добро расположење посетилаца и учесника Сајма – каже Никола Томић, директор Туристичке организације „Подгорина”, напомињући да ће за ову прилику најважније туристичке дестинације у овом крају бити посебне уређене и доступне и да ће опет бити организовано атрактивно такмичење кулинарских екипа у припремању гулаша у котлићима.
Ана Ивковић, директор Народне библиотеке Осечина, додаје да ће поред уобичајене добродошлице на „Поселу код лампека” уз бесплатно служење локалних специјалитета, вредни сваке пажње, свакако, бити и: надметање здравичара, изложба „Златне руке” у биоскопској сали, демонстрација старих вештина и заната, поставка Музејског одељења посвећена јубилеју Великог рата и изложба „Портрети Подгораца” Милована Панића.