Godišnjica boja između srpskih ustanika i turske vojske u Prvom srpskom ustanku, koji se odigrao 1806. godine, na ilindanskom narodnom saboru kod spomen topa u Bratačiću, u nedelju 2. avgusta, obeležena je prigodnim kulturno-umetničkim programom i tradicionalnim izborom ovogodišnjeg „Podgorskog harambaše”. Nakon parastosa, koga su kraj spomen obeležja služili sveštenici iz Podgorskog arhijerejskog namesništva na čelu sa protonamesnikom Radenkom Andrićem, prisutnima se ispred lokalne samouprave obratio Milan Simić, zamenik predsednika Opštine Osečina.

-Mi poštujemo sve  generacije naših predaka, neustrašive patriote i ratnike koji su dali najvrednije što su imali, svoje živote za našu zemlju da bi mi danas živeli. Znamo da čašću činimo jedni druge većim od sebe. Upravo, ukazujući počast ustanicima koji su pre 209. godina na ovom mestu pokazali veliku hrabrost i ljubav prema svom narodu i otadžbini – mi gradimo i sebe. Sada slobodno možemo reći da nas nikad neće uplašiti neki nevaljali ljudi jer smo spremni da se borimo i ostanemo na ovim prostorima – rekao je Simić, najavljujući da će u narednom periodu spomen kompleks u Bratačiću biti upotpunjen izgradnjom srpske karaule s početka 19. veka, za koju je već urađen projekat. On je još izrazio nadu da će do sledećeg skupa u ovom selu biti urađen bar kilometar asfalta od regionalnog puta do saborišta.

Boža Katić, predsednik Udruženja građana „Cerski marš” iz Šapca podsetio je na značaj boja na Bratačiću pred veliki sukob turske sile i srpskih ustanika na Mišaru, dok je Mile Đuričić, predsednik Udruženja „Bratačić 1806” izneo niz detalja iz zapisa istoričara i pisaca, koji se odnose na ljude i događaje iz Podgorine u Prvom srpskom ustanku.

Na otvorenoj sceni prikazan je raznovrstan kulturno-umetnički program, u kojem su učestvovali: glumica Katarina Vićentijević sa monolozima iz pozorišnog komada „Zorka”, zatim folklorni ansambl Kulturno-umetničkog društva „Krušik – Plastika” iz Osečine sa spletom pesama i igara iz Podgorine i gornje Kolubare. Svoje uspešne numere imali su i lokalni instrumentalisti – frulaš Milorad Mića Antonić iz Bratačića i mladi violinista Ivan Tomić iz Tuđina.

U drugom delu programa, koga je uspešno organizovala TO „Podgorina” u saradnji sa Narodnom bibliotekom i Udruženjem građana „Bratačić 1806”, Dušan Cupać iz Ostružnja postao je novi „Podgorski harambaša”. On je pobednik atraktivnog nadmetanja u u pet disciplina narodnog višeboja: skoku u dalj iz mesta, bacanju kamena s ramena, skoku u vis iz mesta, nadvlačenju klipka i borbama na brvnu. Cupaću, koji je i 2012. godine trijumfovao na ovom takmičenju, kovanu sablju, dar lokalne samouprave Osečine uručio je Milan Simić, zamenik predsednika Opštine, a pobedničku Diplomu Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina”.

Prvi put od 2009. godine, od kada se organizuje ovo nadmetanje, vrednu nagradu dobio je i drugoplasirani takmičar. Vicešapionu Radoju Đokiću iz Carine, u konkurenciji od osam odličnih takmičara, pripao je jatagan, poklon opštinskog Udruženja Kraljevina Srbija i dr Svetislava – Šola Stanojevića, poznatog kolekcionara i restauratora srpskog oružja, a uručio ga je Svetozar Gačić, predsednik lokalnog udruženja monarhista.